Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Σαλέπι ( το καταστρεπτικόν ? )

Σαλέπι είναι η σκόνη από αποξηραμένη ριζα των ορχιδέων Orchis που φυτρώνουν σε πολλά Ελληνικά βουνά (Βέρμιο, Πιερία, Γράμμο,κτλ).

Το Σαλέπι χρησιμοποιείται σαν ρόφημα, σαν αρωματικό
στη ζαχαροπλαστική ,σαν πηκτικό στη παραγωγή παγωτού ,
μπαίνει μέσα σε κρέμες σε ρυζόγαλο και σε σιρόπι με το οποίο
σιροπιάζουμε διάφορα γλυκά.
Είναι θερμαντικό, προληπτικό του κρυολογήματος και της γρίπης, φτιάχνει το κρυωμένο στομάχι. Εξ’ αιτίας μιας κολλώδους ουσίας που περιέχει, είναι άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, του στομάχου και των εντέρων.

Και όλα αυτά από τον κόνδυλο μιας ορχιδέας!!!!


Το Σαλέπι είναι ένας από τους κύριους λόγους καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος των ορχιδέων καθώς πολλοί συλλέγουν παράνομα χιλιάδες κονδύλους.
Βάση νομοθεσίας και προεδρικών διαταγμάτων απαγορεύετε η συλλογή ορχιδέων από την φύση και προστατεύονται ως σπάνια και απειλούμενα είδη.
Η παρασκευή του Σαλεπιού υποτίθεται πως γίνετε από καλλιεργούμενα για αυτό τον σκοπό φυτά αλλά κάθε χρόνο αποδεκατίζονται χιλιάδες άγρια φυτά στο βωμό του κέρδους.

Ρεκόρ μεγέθους...

Η μεγαλύτερη ορχιδέα στον κόσμο προέρχεται από την νοτιοανατολική Ασία και την Νέα Γουινέα .
Πρόκειται για το Grammatophyllum speciosum που οι ψευδοβολβοί του φτάνουν πάνω από 3 μετρα.

Τον τίτλο της ψηλότερης ορχιδέας μοιράζονται δυο φυτά, το Selenipedium chica από την Νέα Καληδονία και το Dendrobium steatoglossum από την Νότιο Αμερική τα οποία ξεπερνούν τα 5 μετρα.

Η μικρότερη Ορχιδέα με ψευδοβολβούς μικρότερους των 3 mm και οπτικά χωρίς φύλλα προέρχεται από την Αυστραλία και είναι το Bulbophyllum globuliforme.

Τον μικρότερο κόνδυλο ορχιδέας έχουν κάποια είδη Corybas

Τα μικρότερα λουλούδια ορχιδέας προέρχονται από το γένος Oberonia με διάμετρο 1 mm ενώ τα μεγαλύτερα από την Sobralia xantholeuca με διάμετρο 25 cm

Αναζήτηση

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

free counters