Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Agave / Αγαύη / Αθάνατος


Γένος φυτών από την οικογένεια Agavaceae που πήρε το όνομα του από την όμορφη κόρη του βασιλιά των Θηβών Κάδμου, την Αγαύη. 
Παράθεση:
Η όμορφη κόρη του βασιλιά των Θηβών Κάδμου και της Αρμονίας, Αγαύη είχε αδελφές την Ινώ, τη Σεμέλη και την Αυτονόη. 
Η Αγαύη παντρεύτηκε τον Εχίονα και γέννησε τον Πενθέα . 
Η Αγαύη, ζηλεύοντας τη δόξα της αδελφής της, της Σεμέλης, που την είχε ερωτευθεί ο ίδιος ο πατέρας των θεών Δίας και από αυτόν είχε μείνει έγκυος τον θεό Διόνυσο, διέδωσε ότι η Σεμέλη έλεγε ψέματα και ότι πραγματικός πατέρας του παιδιού που θα έφερνε στον κόσμο ήταν κάποιος θνητός. 
Ο Δίας τότε χτύπησε με ένα κεραυνό του την Αγαύη. 
Πολύ αργότερα, όταν ο Διόνυσος μεγάλωσε και έμαθε τις συκοφαντίες της θείας του, απεφάσισε να εκδικηθεί για την προσβολή της μητέρας του: 
Πήγε στη Θήβα και προκάλεσε θεϊκή μανία στις γυναίκες, που παρακινήθηκαν από αυτόν να εορτάσουν μία βακχική γιορτή πάνω στο βουνό Κιθαιρώνας. 
Ο γιος της Αγαύης Πενθέας, που στο μεταξύ είχε γίνει βασιλιάς των Θηβών, θέλησε να εμποδίσει την εισαγωγή της διονυσιακής λατρείας στο βασίλειό του, οπότε ανέβηκε απαρατήρητος στον Κιθαιρώνα για να κατασκοπεύσει τις Μαινάδες, τις γυναίκες δηλαδή που είχαν καταληφθεί από θεϊκή μανία. 
Διαμελίσθηκε όμως και κατασπαράχθηκε από την ίδια τη μητέρα του, την Αγαύη, που βρισκόταν επίσης σε έξαλλη κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο, ο Διόνυσος εκδικήθηκε. Σε παραλλαγή του μύθου αυτού βασίζεται και η σωζόμενη τραγωδία Βάκχαι του Ευριπίδη. 
Μετά από το κακούργημά της αυτό, η Αγαύη έφυγε από τη Θήβα και κατέφυγε στη μακρινή Ιλλυρία, όπου και παντρεύτηκε τον βασιλιά Λυκοθέρση, τον οποίο επίσης αργότερα σκότωσε για να δώσει τη βασιλεία στον πατέρα της, τον Κάδμο. 
Σε ένα νόμισμα της πόλεως Αμάστριδας παριστάνεται η Αγαύη να κρατά το κεφάλι του γιου της Πενθέα. 
wikipedia 

Είναι φυτά που κατάγονται από την Αμερικανικη ήπειρο. 
Τα περισσότερα φυτά του γένους σχηματίζουν ρόδακες και ανθίζουν μια φορα στην διάρκεια της ζωής τους. 
Πολλαπλασιάζονται από σπόρο,από μικρά φυτά που αναπτύσσονται στην βάση του φυτού και από φυτά που αναπτύσσονται στον ανθοφόρο βλαστό. 
Μερικά είδη Agave χρησιμοποιούνται στην Ιατρική και αλλα στην παρασκευή ποτών: τεκίλα,Pulque,νέκταρ κτλ. 
Στην καλλιέργεια χρειάζεται θέσεις με άπλετο ηλιακό φως, ξηρό έδαφος και είναι κατάλληλες και για παραθαλάσσιες θέσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

free counters